Mora segrade i första daladerbyt


Det blev alltså en femte raka derby-seger för Mora mot Leksand. Kvällens match, säsongens första daladerby slutade med en 3-1-seger för hemmalaget i FM Mattsson Arena.

Men det satt hårt inne. Inte förens i tredje perioden fick vi se det avgörande målet, 2-1-målet av Dion Knelsen. Kanadicken var alltså överraskande nog med trots smällen han fick mot Malmö i seriepremiären för en vecka sedan.

Kunde slutat hur som helst
Matchen kunde egentligen ha slutat hur som helst. Känslan inför matchen sade precis som jag skrev, att Mora skulle ta hem det, men under matchens gång kändes det snarare som att Leksand var laget närmast seger och tre poäng.

Det kom visserligen två powerplay-mål under matchen, men i övrigt så var PP-spelet under all kritik från båda lagen, främst från Mora. Men sen får man inte glömma att både Hanses och Hansen var riktigt bra i respektive kasse under kvällens match. Ett oavgjort reslutat efter full tid, hade varit mest rättvist.

Skilda världar mellan dalalagen
Men det blev alltså en femte raka daladerby-seger för Mora IK som därmed seglar upp i toppen av tabellen och en andra plats bakom fenomenala Västerås som tagit full pott, 9 poäng efter tre matcher. Dessutom lyckades "gurkorna" tvåla dit Malmö på bortais med hela 6-2(!) i dagens möte.

För Leksand går det dock tyngre. Tre matcher och endast 2 pinnar så här långt. Det placerar laget på en 13:e(!) plats och endast Tingsryd har gjort en sämre säsongsinledning i år. Skilda världar mellan de två dalalagen.

Fast man kan inte dra några större växlar av varken kvällens resultat eller tabellen i nuläget. Ge det 20-25 matcher och sen kan vi få en bättre bild av hur det ungefär kommer att se ut i toppen, mitten och botten av Hockeyallsvenskan.

Tufft schema för både Leksand och Mora
I övrigt måste jag säga att det var en grym stämning i hallen under kvällens match, som alltid när det är daladerby! Hoppas på samma stämning den 31 oktober, när nästa "Slaget om siljan" tar vid i Leksand och Tegera Arena.

Framöver då? Ja för Moras del så har man följande tre matcher närmast på schemat:

IK Oskarshamn (borta)
Södertälje SK (hemma)
Almtuna IS (borta)

Där skulle jag räkna in minst 6 poäng. Men allt kan hända. Både IKO, AIS och SSK är lag som kommer tillhöra den övre halvan av tabellen i år och givetvis är allt tre tuffa matcher.

I Leksand siktar man närmast på hemmamatch mot Borås på onsdag, Västerås borta och sedan Tingsryd hemma. Där bör man ta minst 6 poäng för att haka på övriga lag i toppen. Västerås borta blir en riktigt tuff match men övriga två skulle jag tro att Leksand plockar poäng i.

Siljans färger är röd, grön och vit.
När det gäller "Slaget om Siljan" så får vi väll lov att säga att sjön fortfarande är röd-grön-vit. Hur länge det står sig, det visar sig om ca. en månad då det som sagt är dags för nästa derby. Det var inte stor skillnad mellan lagen idag och det kan komma att gå hur som helst i nästa möte lagen emellan.

Vi kan bara konstatera att årets säsong av HockeyAllsvenskan kommer att bli minst lika intressant som den gångna säsongens.

Vi går mot en grymt jämn och rolig säsong av HockeyAllsvenskan, igen!

Kommentera här: