Nya Södertälje får kämpa hårt


 

Har efter önskan gjort en jämnförelse av Södertälje SK:s nuvarande trupp med den gångna säsongens trupp. Det blir ett helt nytt SSK i år. 

Ett nytt Södertälje som kommer få kämpa hårt för att nå sista direktplatsen. 

Nyförvärv/Förluster:IN: Julius Hudacek
UT: Pontus Sjögren


Kommentar: Sjögren var helt okej i SSK-kassen. Han tog över förstaspaden från Helenius och spelade riktigt bra i många matcher. Just därför nappade Malmö och Sjögren försvann från SSK. In kommer istället den slovakiske målvakten Julius Hudacek. En ung talangfull målvakt som vunnit slovakiska mästerskapen inte mindre tre gånger! Det är utan tvekan en ritkigt bra målvakt man får in och givetvis är det ett stort plus här.


IN: Sebastian Idoff
UT: Riku Helenius

Kommentar: Helenius spelade riktigt bra under sin första säsong i Södertälje. Sen gick det bara nedför. Totalt blev det 18 matcher i fjol och han motsvarade inte alls förväntingarna. Helenius kan vara riktigt bra när han väl är på topp, men med tanke på hur den gångna säsongen var så kan jag inte annat än säga tummen upp för ett byte. Idoff är visserligen en ung målvakt som inte riktigt blommat ut än, men jag tror att han kan utvecklas och ta ytterliggare ett steg i SSK. Trots att han troligtvis får agera back up. Litet plus faktiskt, på förhand.


IN: Fredrik Sonntag
UT: Lukas Kilström


Kommentar: Kilström var en back man egentligen kunde ha behållt, bara han själv hade velat stanna. Det är en ung talangfull back som ändå lyckades producera 13 poäng i Elitserien. Nu lämnar han som sagt för spel i Luleå och in kommer istället Fredrik Sonntag. Jag tycker själv att Sonntag är något överskattad även om han göra sitt jobb någorlunda bra på isen. Poängmässigt ska man inte förvänta sig mer än ett fåtal pinnar per säsong. Nej, jag hade hellre haft kvar Kilström. Tummen ner.  


IN: Andreas Hjelm
UT: Markus Seikola


Kommentar: Här får Södertälje in back som man kan räkna med gör en del poäng. Hjelm snittade ca. 23 poäng per säsong de tre senaste åren i Norge. Seikola var en besvikelse i SSK-tröjan. Han borde givetvis ha producerat mer än 18 poäng. Och med tanke på att Södertälje behöver en back som kan producera bra med poäng så är detta givetvis ett stort plus!


IN: Kurt Davis
UT: Tim Heed


Kommentar: Davis är lite av en doldis. Han har spelat de senaste åren i NCAA och producerat ca. 22 poäng i snitt per säsong. Alltså en offensiv kille. Men att han skulle ersätta Tim Heed, det finns inte på kartan, inte på förhand i alla fall. Heed fick visserligen spela större delen av säsongen i Växjö, men baserat på hans prestation i Lakers så blir det svårt för Davis att axla rollen som ersättare. 23 poäng på 29 matcher för Heed, imponerande! Tummen ner på förhand. 


IN: Tony Lagerström
UT: Jonas Almtorp


Kommentar: Lagerström är en forward som presterade helt okej i Mora i fjol. Har under sina tre säsonger i Dalarna gjort det väldigt bra, men det har gått sämre för varje år. Nu återvänder han till SSK och givetvis är det en välkommmen förstärkning för Södertälje. Man får in en bra tvåvägsspelare som ger 100% och som producerar ett 20-tal poäng varje säsong. Dock får han svårt att ersätta elitseriemeriterade Almtorp. Jonas gjorde poängmässigt två väldigt bra säsonger i SSK. Att Lagerström ska gå in och pricka dit över 30 poäng direkt, ser jag som en mindre omöjlighet. Därför blir det på förhand en tumme ner.


IN: Ziga Jeglic
UT: Joakim Erikssson


Kommentar: Joakim Eriksson valde nyligen att flytta tillbaka till Linköping och Cloetta Center. Ett tungt tapp för SSK. Kaptenen försvinner alltså. Men in kommer en spelskicklig sloven i Ziga Jeglic. Den 23-årige VM-spelaren gjorde bl.a 54 poäng på 54 matcher i fjol och är en väldigt skicklig passningsläggare/playmaker. Ett av SSK:s stora offensiva vapen kommande säsong. Här tror jag SSK gjort ett kap. Tummen upp!


IN: Christofer Blid
UT: Mattias Carlsson


Kommentar: Här är det svårbedömt. Visst, Blid dundrade in 102 poäng och 50 mål på 38 matcher i fjol, men det är ett stort kliv från Divison 1 och Åkers Hockey till en Allsvensk (tippad) toppklubb - Södertälje. Carlsson gjorde en helt okej säsong i SSK och var bland de vassaste målskyttarna i laget. 17 baljor blev det. Jag tror Blid kommer kunna passa in på Allsvensk nivå men det dröjer innan han når Carlssons nivå. Därav ett minus.


IN: Emil Billberg
UT: Robert Carlsson


Kommentar: Går egentligen inte att jämnföra. Men måste ändå ta med Robban Carlsson i analysen, då han är en så pass stor SSK-ikon. Carlsson har ändå spelat över 600 matcher i Södertälje och sågs väll mer eller mindre som Mr.SSK tillsammans med Bemström. Nu valde han likt många andra i SSK att packa väskan och flytta söder ut till Malmö. Ett stort tapp i mina ögon. En spelare som har hjärta för klubben och som alltid gav 100%. Var kanske ingen succé poängmässigt men ändå en viktig spelare för klubben. Billberg tror jag faktiskt inte så mycket på som alla SSK-supportrar kanske göra. Jag kan ha fel, men jag tror inte Billberg kommer prestera alls. Utan att jämnföra dessa så säger jag att Robban Carlssons frånvaro är mer negativt än det positiva att få in Billberg. Minus. 


IN: Robert Sabolic
UT: Linus Videll


Kommentar: Videll är givitvis ett av tyngsta om inte de tyngsta tappet på forwarssidan. En stark forward, irrationell och väldigt spelskicklig. Många poäng försvann för SSK när Linus valde att lämna för spel i AIK. In kommer istället en hårdskjutande sloven som dundrade in 33 kassar i fjol och totalt 59 poäng på 54 matcher. En radarpartner till Ziga Jeglic. Det stora offensiva vapnet för SSK. Jag tror faktiskt på succé när det gäller dessa två. De två slovenerna tillsammans, kommer att ge SSK fler poäng än vad Videll gjorde själv. Därför skulle jag nog våga säga tummen upp här.  

Övrigt: Alla spelare som fått kontrakten brutna och fortfarande inte hittat ny klubb, finns ej med i analysen. Inte heller spelare som Timo Seppänen, Arto Laatikainen, Yannick Lehoux, Fredric Andersson, Ryan Lasch och Martin Chabada finns med. Ersättare saknas.

Noterbart: Det kan komma att värvas fler spelare innan premiären. Fortfarande något oklart angående Patrik Carlssons vara eller icke vara i SSK.

Vill du att jag ska göra en likadan analys av ditt favoritlag? Kommentera så fixar jag det!

Kommentera här: